Miej wielkie marzenia, jedz sushi.

Portobello Sushi 2021

Sushni wybór.

SUSHI —

Portobello to marka znana w całym powiecie oświęcimskim. Teraz powiększamy menu o najlepsze, japońskie sushi.


Jest w Europie kilka takich lokali, po wejściu do których natychmiast wiadomo, że trafiliśmy w dobre miejsce.




  • Nigiri, Hosomaki, Kappa maki, Futomaki, Uramaki, Date maki, Tempura maki, Gunkan maki, Temaki, Kaburamaki, Oyakomaki, Sashimi, Inari sushi, czy Temari sushi? :)


Lokale o których mówię łączą w sobie aspekty, które wydają się nierealne do połączenia. - mówi właściciel Przemysław Czebotar. Restauracja, w której obok regionalnej ukraińskiej kuchni oraz flagowej kuchni europejskiej figuruje sushi to... lwowski Split.

Ciemny, klimatyczny cocktail bar.



DJ gra muzykę, jest głośno. Goście tańczą swobodnie przy stolikach. Dominują orientalne akcenty, nie tylko w wystroju. Cała muzyka którą tutaj można usłyszeć zostaje od dobrych lat wydawana w albumach „Buddha Bar”. Niezależnie od tego, czy trafisz do Buddha Bar’u w Paryżu, Pradze, Budapeszcie czy też w Monako - będziesz mieć okazję dopełnić wieczór spędzony w przepięknym miejscu zjedzeniem świetnego sushi.

To są moje inspiracje.



Inspiracjami są dla mnie połączenia, których wypadkowa daje niespodziewany efekt finalny. Doświadczyłem tego w Splicie, doświadczyłem tego niejednokrotnie w Buddha Barze. - kontynuuje właściciel.

Sushi samo w sobie jest jedzeniem wyjątkowym

W moich oczach stanowi jednak rodzaj dopełnienia. Mam nadzieję, że Wam serwowane przez nas sushi będzie mogło dopełnić każdą ważną okazję, każde spotkanie...A mnie pozwoli dopełnić Portobello Ristorane.




#wiedza

Warto wiedzieć

MINI-SŁOWNICZEK

Agari – zielona herbata
Ama Ebi – krewetki, serwowane zawsze surowe na nigiri-sushi
Bento – tacka do sushi
California Roll – rodzaj maki-sushi, stworzony w Californi. W skład Californi Roll wchodzi: awokado, ogórek i krab.
Donburi – duża miska do potraw z ryżu lub makaronu. Donburi często określa się także jako danie np. miska pełna ryżu i dodatkami na wierzchu
Fugu – trująca ryba, przysmak kuchni japońskiej. Tylko licencjonowani kucharze mogą przyrządzać fugu. Jedzenie dań z tą rybą przypomina rosyjską ruletke, bo gdy jest źle przyrządzona, toksyny mogą zabić człowieka w ciągu 15 minut
Gunkan-maki – maki-sushi w kształcie łódeczki
Hashi oki – podstawa pod pałeczki
Itamae – szef kuchni
Kuro goma – czarne nasiona sezamu
Maguro – tuńczyk
Nigiri – rodzaj sushi. Ręcznie formowane kawałki ryżu z kawałkiem ryby lub innym dodatkiem
Onigiri – ryż z dodatkami zawinięty w nori, w kształcie trójkąta
Ramen – chiński makaron pszeniczny, serwowany najczęściej w zupie
Shirataki – przezroczysty japoński makaron
Shitake – rodzaj japońskich grzybów, najczęściej sprzedawane suszone
Surimi – paluszki krabowe, imitacja mięsa kraba
Takuan – marynowa rzodkiew japońska
Uramaki – rolka sushi z ryżem na zewntąrz
Wakame – wysuszone wodorosty, pokrojone w długie nitki
Wasabi – chrzan japoński

JESTEŚMY NA FEJSIE I NA INSTA

Obserwuj nas i bądź zawsze na bieżąco!

» FACEBOOK
» INSTAGRAM

WAŻNE

• Ostatnie zamówienia przyjmujemy na 30min. przed zamknięciem restauracji
• Rezerwacji stolików mogą Państwo dokonać telefonicznie pod numerem tel. 880 433 005

Kiedy inni zwalniają, my nie zwalniamy tempa.

Nasz zespół to wyjątkowa ekipa z ogromną pasją. Znamy się od lat, lubimy!, uzupełniamy i pomagamy sobie wzajemnie. Portobello to wyjątkowe miejsce, które tworzą wyjątkowi ludzie, z wiedzą i zdolnościami. Stale się szkolimy i nabieramy nowych doświadczeń. Twój posiłek to efekt pracy kilkudziesięciu osób, dlatego możesz mieć pewność, że twoje zamówienie będzie dopracowane w najmniejszych szczegółach. Zawsze.
Zamów na dowóz
» 880 433 005
Portobello Sushi - Menu 2021

Portobello Sushi - Menu 2021

#portobellosushi

Galeria zdjęć

Zamów na dowóz
» 880 433 005